Burası Burning Man, İşte Aradığımız O Yer!

Yazının yazıldığı tarih Tarih: 9 Eylül 2014  Yazının ait olduğu kategori Bölüm: Genel, Kültür Sanat, Notlarım  Yazının okunma sayısı Okunma: 18.170 views  Yazıya yapılan toplam yorum 3 yorum

Bundan bir önceki makalede  “toplumsal zorunluk’tan kaçış “ üzerine bahsedilmişti.  Şimdi ise bu yıl 70 bin(!) Kişinin toplumsal zorunluktan kaçışı Burning Man’dan bahsedelim biraz!

burning-man-1

Bir hafta boyunca çölün ortasındasınız. Telefon sinyali yok, internet yok, gerçek hayatla bağlantı yok, o alıştığınız konfor yok, duş yok… Hiçbir para cinsinin kullanılmadığı; din, ırk, cinsiyet ve sosyal statülerin sıfırlandığı bir düzen. Tüm bunlar sizi yolunuzdan caydırmayacaksa ‘Burning Man’ deneyimine davetlisiniz. Bir yarı çöl revüsü, yarı sanat, yarı müzik ve yarı da toplumsal deney karışım festivali Burning Man’dan geriye kalanlar…

burning-man-2

Burning Man, ABD’nin Nevada eyaletinde Black Rock Çölü’nde gerçekleşiyor. Her yıl ağustosun son pazartesisi başlayıp eylülün ilk pazartesisine kadar sürüyor. Burning Man (Yanan Adam) Festivali adını tahtadan yapılmış insan heykelini  yakma ritüelinden alıyor. 1986’da San Francisco’lu bir çocuğun yaptığı sanatı sahil kenarında yakmasıyla, tek gecelik bir etkinlik olarak başlıyor ve 1990’da büyüyerek Nevada’daki Black Rock Çölü’ne taşınıyor. 80 kişilik katılımla başlayan ve kâr amacı gütmeyen Burning Man’e bu yıl 70 bin(!) kişi katıldı.

burning-man-4

Aylarca yapılan planlama, haftalarca yapılan kostüm hazırlığı ve nihayet son aşamada yapılacak olan erzak hazırlığı ve ardından yollar…  ABD’nin Los Angeles eyaletinden yapılan 15 saatlik karavan yolculuğu ve Nevada eyaletindeki Black Rock çölü…

Burning Man’ de altın kuralı ‘leave no trace’ yani arkanda çöp bırakma. Etrafta çöp kutusu yok, herkes kendi çöpünden sorumlu. Sigara izmariti bile yere atılmıyor, sigarasını bitiren kendi yöntemiyle oluşturduğu çöpüne atıyor.

Kural iki: Kendi hayatından kendin sorumlusun. Bir haftalık yiyecek ve içecek ihtiyacını gelmeden karşılaman gerekli. Paran geçersiz. Parayla satmak/satın almak yerine, hediye alıyor/veriyorsun. Karşılığında verdiğin ya da aldığın sımsıkı kucaksa dünyanın tüm parasından daha değerli. Herkes birbirine gülümsüyor(!), selam veriyor. Tanışırken el sıkışmakda neymiş? Herkes birbirine sarılıyor. Telefonun çekmiyor, yanı kısaca o aradığın samimiyetin tamda içerisindesin!

 

burning-man-3

Ulaşım bisikletle sağlanıyor ve festival içerisinde mesafeler 30 dakikaya kadar çıkabiliyor, bisikletini kaybettin mi  yeni kampın hayırlı olsun. Bir çaresi bulunana kadar bir süreliğine orada kalacak olman kaçınılmaz. Maskeli, kostümlü, yarı çıplak, çırılçıplak dünyanın düzeninden sıkılmış ve insanlara dayatılan yaşam tarzına isyan eden yediden yetmişe herkes burada!, üstelik ne kadar delirirsen delir yine de sınıfın en garip çocuğu olma ihtimalin yok!

 

burning-man-12

Her yıl festivalin sonunda yakılan; ‘Burning Man’ figürünün, Embrace figürünün, tapınağın, çoğu sanat eserlerinin olduğu ve dj’lerin çıktığı partilerin yapıldığı yere ‘Playa’ deniyor.  Sanateserlerinin çoğu interaktif olduğu için her yerinden insan fışkırabiliyor ve hemen hemen çoğu festival sonuna doğru yakılıyor. Her sene değişen sanat konseptinde bu sene sanatçılara kervansaray verildi ve hayal dünyalarını gösterişle genişletmeleri istendi.

burning-man-4

22 metre yüksekliğinde, birbirine sarılan ve Matt Schultz tarafından sevdiklerinize olan bağlılığa ithafen yapılan ‘Embrace’ heykeli, cuma günü sabaha karşı yakılıyor. David Best tarafından yapılan ve pazar akşamüzeri yakılan ‘Temple of Grace’ tapınağı kutlama, anılar ve ölüm için yapılan spiritüel bir kutsal mekân. Birbirine sarılıp, sevdiklerini fotoğraflarıyla ya da tapınağın duvarlarına yazdıkları yazılarla ananlar var. Bazı festivalcilerin inancı gereği, bedeni yakılıp kül haline getirilen ölülerin vasiyetleri üzerine burada saçılan küller bile var.

burning-man-1

Michael Christian and Dallas Swindle tarafından yapılan Eidolon Panspermia Ostentatia Duodenum (epod) yedi buçuk metre yüksekliğinde oval şeklindeki açık bir hücre. Tyler FuQua tarafından tasarlanan Return of the Racken ise ahtapot şeklinde, dokuz ayaklı bir bisiklet rafı. Bir seferde yüzden fazla bisikleti taşıyabiliyor!. Yukarıda saydıklarım dudak uçuklatan onlarca sanat eserinden sadece birkaçı. Gerisini gidip kendimiz görelim : )

 

burning-man-6

Playa ve kamplarda yer alan sanat eserleri dışında etrafta gezinen, mutasyona uğramış müzikli sanat araçları da var. Siz hiç tekerlekli ve karada giden; yelkenli, ejderha ya da hayvanlar âleminin diğer üyelerini gördünüz mü? Karavanınızda otururken, ‘Arka sokaktan geçen yelkenliye bakın’, ‘Bu sabah dev bir balığın ağzında oturdum’ gibi cümleler garip gelmeyecektir diye düşünüyorum..

 

 

burning-man-8

Karavanların, çadırların ve davetkâr yaşam alanlarının olduğu kamp alanları da gün içinde yeni burner’larla (burning man’e katılanlara burner deniyor) tanışmak ve yapılan etkinliklere katılmak için birebir. Festival girişinde verilen ve nerede hangi aktivitenin olduğunun yazılı olduğu kitapçığı bile var! Nerede ne zaman pancake, limonata, mojito, dondurma, marshmellow ikramı varsa o kitapçıkta!. Kamplarda dağıtılan içeceklerden yararlanabilmek için bile kendi bardağını götürmen gerekiyor..

burning-man-2

Yoga, meditasyon dersleri ve kişisel gelişim üzerine verilen seminerle bile mevcut..  Salıncaklar, sapanla atış, kendi kolyeni kendin yapma, gece led ışıklarıyla yakartop oynama, büyük peluş ayıcıkların olduğu uyku havuzunda şekerleme, yastık savaşı ve vücut boyama gibi aktivetelerle daha da çılgınlaşan festival, bu yıl boşuna 70 bin kişiyi çekmemiş!

Festivalin tüm hafta boyunca devam ediyor. Bir de güneş batarken, alkışlayarak günü uğurlamak gibi bir ritüeli var burner’cıların. Her şeye sevgiyle yaklaşılıyor, orada nefes alınan her an bir kutlama…

 

 

Burning Man 2012

Çölde ya gündüzleri fazla sıcaktan, akşamları ise fazla soğuktan beyinlerin biraz yanlamsı normal.. Sabaha yakalanılan şiddetli kum fırtınası sonrası bile yüzler gülüyor. Burnunuzun içinden göz çapaklarınıza kadar her yeriniz kumla kaplansa da keyfiniz gıcırında. ‘Yüzündeki bir bölgeyi temizlersen, diğer kumlu yerler daha da pis durur’ mantığıyla ilerlemek herkesin işine geliyor. Toz, toprak içinde eğlenmeye devam ediyor bunner’lar. Kum fırtınası sonrasında bisikletiyle yerde yatan birini rahatça sanat eseri sanabiliyor!, sanat eseri sandığınız biri de gayet gerçek bir insan çıkabiliyor. Şaşıracak bir şey yok. Ne demişler? ‘Burası Burning Man burada her şey gerçek!.’

 

NE KADARA PATLAR?

Uçak bileti: 2.000 – 3.000  TL

Festival bileti: 820 TL

Bisiklet : 220 TL

Kıyafet (önceden): 400 TL

Los Angeles’ta tek gecelik konaklama:  350 – 400 TL

Los Angeles’ta iki günlük araba kiralama: 200 -300 TL

Karavan: 2.500 TL

Erzak ve diğer harcamalar: 500 – 600 TL

biletlerini ve detaylı bilgiyi şuradan takip edebilirsiniz:

tickets.burningman.com

Ocak’tan itibaren bilet satışları başlıyor. Bilet alabilmek için öncesinden ön kayıt yaptırmak gerekiyor.

Bakalım belki bir gün..

 

 

burning-man-12

burning-man-11

burning-man-5

 

 
Facebook'ta paylaş   Twitter'da paylaş   Besleme | RSS

Yorumlar

  1. zuhal
    11 Nisan 2018 - 14:20

    merhaba,
    kalacak yer hakkında biraz daha bilgi verebilir misiniz, yani çadır ve karavan seçeneği mi var sadece,karavan daha konforlu olur sanırım yemek, klima, yıkanmak gibi, fakat çok toz olduğu için karavan kiralamalarda sorun oluyor mu

  2. zuhal
    11 Nisan 2018 - 14:22

    bisikleti festivalde mi kiralıyorsunuz, yukarıda ki bisiklet 220tl kaç günlük kiralama için.

    • 17 Nisan 2018 - 13:21

      Makaleyi 2014 yılında yayınlamıştım 🙂 O nedenle fiyatlar biraz değişmiş olabilir

retrokitchenappliances.net