“Dünyanın en sessiz yeri Steven Orfield tarafından oluşturulan bu oda.Burada ses düzeyi -9 desibeldir.Bu odada kimse 45 dakikadan fazla kalamadı. Belli bir süre sonra kalp atışınızı damarlarınızdaki kanın akışını bağırsaklarınızın seslerini duyuyorsunuz.Esas işin kötü yanı 25. dakikadan sonra sessizlik nedeni ile iç kulaktaki denge merkezi devre dışı kalıyor ve ayakta duramıyorsunuz oturmak zorundasınız sessizliğin gücü bu, insan garip bir varlık.”
Dünya’nın En Sessiz Odası
Dünya’nın en sessiz odası olarak bilinen yer, ABD’nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentindeki Orfield Laboratuvarında bulunmaktadır. Genellikle işitme cihazlarının testlerini yapmak için kurulmuş bir odadır. Odadaki ses şiddeti -9 desibeldir! Evet, yanlış okumadınız! -9 desibel! Normalde, herhangi bir zamanda, “sessiz” olarak nitelediğiniz yerlerde bile ortalama 30-60 desibel düzeyinde ses bulunmaktadır. İnsan kulağının işitebileceği en düşük şiddet 0 desibel olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla -9 desibel, “gerçekten” çok ama çok sessiz demektir. Ekosuz oda olarak bilinen bu oda içerisindeki hiçbir ses dalgası yansımamaktadır, ses kaynaklarından çıkan tüm ses dalgaları, özel yalıtım malzemeleri tarafından emilerek tamamen söndürülmektedir. Bu da türümüzün algılayabileceği sesler açısından mutlak bir sessizlik ortamı yaratmaktadır.
Bunu şöyle anlatabiliriz: bu odanın içerisi o kadar sessizdir ki, damarlarınızda akan kanın sesini bile duymanız mümkün olabilmektedir. Bunun haricinde kalp atışınızı ve kulaklarınızın içerisindeki kemiklerin kendi doğalarından ötürü çıkardıkları sesleri de bu oda içerisinde net bir şekilde duyabilirsiniz.
Ne var ki insan beyni bu kadar sessiz ortamlara adaptif değildir. İnsanın evrimi, belli düzeyde fon sesi olan ortamlarda olmuştur ve beynimiz de doğduğumuzdan sonra sürekli olarak sesli ortamlarda bulunmuştur. Bulunduğumuz en sessiz odalarda bile belli başlı sesler bulunur ve beynimiz buna adapte olur. Ancak bu odada, bu seslerden eser yoktur. Bu yüzden beynimiz bu odada ciddi sorunlar yaşar. Öyle ki, bu oda içerisinde en uzun süre durabilmeyi başaran kişi 45 dakikadan fazla dayanamamıştır! Çünkü odadaki sessizliğin bir noktadan sonra beynin çelişkili sinyaller üretmesine ve halüsinasyonlar görmeye başlamasına neden olduğu tespit edilmiştir. Beyin, alışık olmadığı bu durumu düzeltmek için sanrılar görmeye başlamaktadır!
Bu müthiş gerçek, biyolojik yapımıza dair bizlere birçok bilgi sunmaktadır. Bu odayla ilgili
buradan ve
buradan videolar (İngilizcedir) izleyebilirsiniz.
Not: Desibel, insanlar tarafından belirlenen referans değerlere göre logaritmik bir oran vermektedir. Bu yüzden -9 değeri 0’ın altında bir ses düzeyi demek değildir. Bu, fiziksel olarak anlamsız olacaktır. -9 desibel, tanımladığımız referansın (insanın duyabileceği en düşük düzey olan 1 referans şiddet değerinin) yaklaşık 3 kat altında demektir.